Anita Trojanović o suhozidnoj baštini Konavala

Ispis

suhozid

Suhozid je temeljni element jadranskih poljoprivrednih krajobraza. Neophodan je konstrukcijski element kojim se određeno zemljište kultiviralo prema kriterijima uzgojne vrste. Karakterističan je po tehnici gradnje bez korištenja vezivnog materijala. Razlikujemo brojne suhozidne oblike koji se pojavljuju na našoj obali i otocima.

Predavanje ''Od kamena u polju, do kamena u pjatu'' krajobrazne arhitektice Anite Trojanović pružit će povijesni pregled suhozidne gradnje, tipova suhozidnih oblika, razloga i svrhe gradnje u suho. Potkrijepljeno studentskim istraživanjem suhozidne baštine Konavala, predavanje će se osloniti na razvoj poljoprivrede u Konavlima, način obrade i raspodjele zemljišta kroz povijest, kulture koje su se nekada uzgajale i koje su danas prisutne u poljima. Ono što svako selo u Konavlima ima i što ih čini prepoznatljivima jest krajobraz svakodnevnice kojeg je formirao stanovnik kroz poljoprivredne djelatnosti, a kao glavni uzorak ističu se suhozidni oblici.

Posjetitelji će tijekom predavanja imati priliku kušati tradicionalnu juhu od kamena koju će pripremiti dubrovački chef Damir Šarić.

Anita Trojanović maturirala je 2011. godine u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, smjer slikar-dizajner. Nakon srednje škole upisuje studij Krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zvanje prvostupnika stječe radom na temu ''Interpretacije kulturnog krajobraza Konavala''. Svoje obrazovanje nastavlja na istom studiju, na kojem trenutno radi na izradi diplomskog rada, aktivno se baveći planinarenjem i speleologijom.