KINOOKUS I URED TONINA PICULE U LICI

Ispis

picula

Ured zastupnika Tonina Picule organizira četvrti ciklus radionica o zaštiti hrvatskih autohtonih proizvoda u Lovincu - općini u kojoj je zaštićen Lički krumpir. Okrugli stol „EU politike kvalitete: alati ruralnog razvoja“ održat će se u petak, 14. listopada u Domu kulture u Općini Lovinac od 10.30h, a radionice za proizvođače u popodnevim satima.

Nakon Dubrovnika, Šibenika, Rovinja i Zagreba, ova radionica bit će posvećena ne samo proceduri zaštite proizvoda na europskoj razini već i predstavljanju modela i primjera dobrih praksi kako koristiti zaštitu proizvoda kao integralan dio ruralnog razvoja.

Zlouporabe imena "Lički krumpir" okupile su tradicionalne proizvođače i potaknule ih na projekt zaštite imena, ali i brenda, na nacionalnoj i europskoj razini. Nakon višegodišnjeg truda Udruge proizvođača Ličkog krumpira, danas se proizvodi oko 250 tona zaštićenog Ličkog krumpira što je zaustavilo propast proizvodnje krumpira u Lici.

Uz zastupnika Tonina Piculu koji na procesu zaštite autohtonih proizvoda radi od početka mandata u Europskom parlamentu, svoja će iskustva podijeliti načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić, Ana Marušić Lisac iz Biotechnicona, Ante Madir iz Klastera hrvatskog pršuta, Blanka Sinčić Pulić iz Istarske županije, Ivo Kara-Pešić iz Udruge Kinookus/Slow Food Dubrovnik i Jelena Mikin iz udruge Mali plac.

Ivo Kara-Pešić sudionicima će predstaviti Kinookus Food Film Festival kao model vrednovanja lokalne prirodne i kulturne baštine, a na popodnevnoj radionici ličkim će proizvođačima i predstavnicima institucija približiti Slow Food alate za očuvanje tradicijskih proizvoda.

U sklopu okruglog stola održat će se i predstavljanje priručnika „Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije: od ideje do realizacije“ kojeg je priredio Ured zastupnika Picule. Priručnik je namijenjen prvenstveno proizvođačima, ali i svima onima koji tek razmišljaju o tome da se uključe u proces zaštite proizvoda.

„Tri smo godine prikupljali iskustva s terena, slušali probleme koji muče proizvođače i zatim sve to objedinili u ovom Priručniku. To je kolekcija iskustava onih koji su kroz taj proces prošli, upozorava na probleme na koje se može naići, ali i sumira kvalitetna rješenja za ostale proizvođače koji tek misle krenuti u proces zaštite“, poručio je zastupnik Picula.

"Hrvatskoj ide sve bolje, trenutno je 12. od 28 zemalja članica EU po broju proizvoda u DOOR bazi. Cilj je svake ovakve radionice osnažiti male i srednje proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda jer je iz mjeseca u mjesec vidljivo da napori oko zaštite autohtonih proizvoda u Hrvatskoj daju rezultate", dodao je Picula.

Hrvatska trenutno ima 14 zaštićenih proizvoda na razini EU - Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina posljednji su dobili oznaku zaštićenih proizvoda, a ostali su Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut, Ogulinski kiseli kupus, Lički krumpir, Poljički soparnik, Krčko maslinovo ulje, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Zagorski puran i Baranjski kulen.