CIVILNO DRUŠTVO ZA NOVU EPP

Ispis

EPP

Bruxelles 6. ožujka, 2017 - 150 europskih mreža civilnog društva koje predstavljaju grupe za ekološku i socijalnu pravdu, agro-ekološke i organske poljoprivrednike i pastire, zdravstvene skupine, organizacije za zaštitu životinja, organizacija potrošačkih prava, organizacija za razvoj i fer-trgovinu, potrošačke zadruge iz 25 zemalja danas su pozvali EU čelnike da provedu radikalnu reformu ZPP (zajedničke poljoprivredne politike) i srodnih politika.

Poziv dolazi prilikom susreta poljoprivrednih ministara u Bruxellesu [1] kako bi razmotrili buduće reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP), te također u svjetlu javne rasprave [2] koju je pokrenula Europska komisija o budućnosti politike. U komentaru izjave pod naslovom "Dobra hrana, dobra poljoprivreda - Sad" [3] 150 potpisnika navodi da sadašnji sustav prehrane i poljoprivrede više ne funkcionira [4], te da je hitno potrebna temeljita reforma europske slomljene poljoprivredne politike kako bi se podržao prijelaz prema sustavu prehrane i uzgoja koji podržava ispravne i raznolike prehrambene i poljoprivredne ekonomije, poštuje okoliš i dobrobit životinja, podržava zdravlje građana i javno je odgovoran.

Cijela izjava može se naći ovdje: http://www.slowfood.com/sloweurope/wp-content/uploads/statement-croatian.pdf

BILJEŠKE
[1] Vijeće poljoprivredei ribarstva, dnevni red, 6. ožujak 2017.
[2] EU Javna rasprava o "Modernizaciji i Pojednostavljivanju Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) započela 2. veljače, a otvorena je do 2. svibnja 2017.
[3] Cijela izjava: http://www.slowfood.com/sloweurope/wp-content/uploads/statement-croatian.pdf
[4] Problemi sa sustavom prehrane i poljoprivrede u Europskoj uniji: