ABC FILMA U IZDANJU KINOOKUSA

Ispis

abc

U okviru projekta Kinoliber, udruga Kinookus je, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Dubrovnika, objavila vrijedan udžbenik, knjigu ABC filma. Jezik, pripovijest, analiza talijanskih teoretičara filma Giannija Rondolina i Darija Tomasija.

Osnovni cilj Kinolibera publiciranje je djela renomiranih autora iznimne didaktičke vrijednosti koja studentima filmskih akademija i stručnih škola te ljubiteljima filma pružaju mogućnost uvida u najsuvremenije pristupe sedmoj umjetnosti. Knjiga je prvi put objavljena 1995. godine i ubrzo je postala polaznom točkom za podučavanje filmskoga jezika na mnogim talijanskim sveučilištima.

Ovo izdanje obogaćeno je dijelovima posvećenim novim horizontima pripovijedanja, virtualnim mjestima događanja, naglašenoj i, poradi veće atraktivnosti, vrlo raširenoj upotrebi neuobičajenih točaka gledišta. Poglavlje o montaži, kao i ono posvećeno kadru, obogaćeno je nizom dugih zapažanja o načinu na koji je suvremeni film, tehnikama digitalne montaže, nametnuo ritmičku naglašenost nizanja slika, odlučujući se za sve kraće trajanje kadrova i za povratak, i na ovoj razini, koncepcije filma kao atrakcije. Na ovu se dimenziju nadovezuju zapažanja o 3D filmu koji iznova aktualizira rad na dubini polja i zapažanja o virtuoznoj prirodi koju su kadrovi sekvence (bilo stvarni ili skriveni) sve više poprimali, gubeći svoju izvornu realističku prirodu.
ABC filma esencijalni je tekst za razumijevanje svih komponenti filmskog jezika: od scenarija do priče, od točke motrišta filmske kamere do one junaka, od kadra do kretanja kamere, od montaže do odnosa zvuka i slike, s opširnim analizama scena i sekvenci iz filmova koji pripadaju različitim razdobljima povijesti filma, različitim žanrovima, stilovima i autorima.

Razmatranjem konstitutivnih elemenata filma ova knjiga učinkovito odgovara potrebama osvješćenije upotrebe slike koja se nalazi u osnovi audovizualne komunikacije, dominatne u suvremenom društvu.
Udruga Kinookus planira predstavljanje knjige u Zagrebu i Dubrovniku.

Gianni Rondolino predavao je Povijest i kritiku filma na Sveučilištu u Torinu. Autor je brojnih eseja, među kojima izdvajamo Povijest filma (2006.), Priručnik za povijest filma (2010.) i biografije Luchino Visconti (2003.) i Roberto Rossellini (2006.).
Dario Tomasi predaje Povijest filma na Sveučilištu u Torinu. Autor je brojnih knjiga i eseja među kojima izdvajamo Lekcije režije (2004.) i Film Dalekog istoka (2010.).