Kinookus na Terra Madre Balkan u Albaniji

Ispis

 

TMB

 

U Tirani počinju „Terra Madre Balkan“ susreti 2016.

Događaj uključuje Međunarodnu znanstvenu konferenciju i

Tržnicu Zemlje na kojoj će sudjelovati predstavnici više od 50 Terra Madre zajednica hrane iz balkanske regije

Četvrta edicija Terra Madre Balkan održat će se od 2. do 5. lipnja ove godine u albanskome glavnome gradu Tirani. Manifestacija počinje ceremonijom otvorenja, kojoj će nazočiti brojne osobe iz javnog političkog i kulturnog života, među kojima albanski ministar poljoprivrede, ruralnog razvoja i upravljanja vodama Edmond Panariti, ministrica ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i poduzetništva Milva Ekonomi, ministrica kulture Mirela Kumbaro, gradonačelnik grada Tirane Erion Veliaj, talijanski veleposlanik u Albaniji Alberto Cutillo te naravno Carlo Petrini kao utemeljitelj i predsjednik Slow Fooda.

Događaj organizira VIS Albania uz potporu Slow Fooda, a u suradnji s albanskim Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i poduzetništva, Općinom Tirana i Talijanskom agencijom za međunarodnu suradnju.

Četvrta edicija Terra Madre Balkan susreta okuplja 350 delegata iz 12 zemalja: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Republike Makedonije, Rumunjske, Srbije, Turske, Italije i Albanije.

Jedan od dva središnja trga grada Tirane koji nosi ime Majke Tereze ugostit će, kao važan dio događaja, „Tržnicu Zemlje“ na kojoj će više od 50 štandova posjetiteljima pružiti mogućnost upoznavanja s bogatim izborom proizvoda Terra Madre zajednica hrane, Slow Food Prezidija, i Arke Okusa koja je Slow Food katalog svjetske prehrambene bioraznolikosti.

Slow Food Prezidiji i predstavnici više od 50 Terra Madre zajednica hrane dolaze iz različitih zemalja:

  • Albaniju će predstavljati prezidij Mishavina – sira koji proizvodi 16 obitelji iz sjeverne regije Keljmend – i prezidij Përmet Gliko, slatkog od različitog voća i povrća koje se uzgaja u dolini rijeke Vjosa, na jugu zemlje. Među albanskim Terra Madre zajednicama hrane bit će i proizvođači Elbasan maslinovog ulja, proizvođači Kallmet vina i Lepushe. U događaju će sudjelovati i chefovi iz mreže Slow Food Alijanse Chefova u Albaniji.
  • Hrvatsku će predstavljati prezidiji ljubitovičkog češnjaka Šarac i Pelješkog varenika s poluotoka Pelješca, čuvene hrvatske vinske regije; zatim proizvodi zajednice hrane dubrovačke marmelade od ljutih naranača te mladi kuhar i mlada slastičarka koji će albanskoj publici predstaviti dubrovačku tradicionalnu gastronomiju. Napomenimo također da je prethodne Terra Madre Balkan susrete ugostila upravo Hrvatska u Dubrovniku 2014. godine.

Program Terra Madre Balkan 2016 također uključuje različita kušanja proizvoda, koncerte, radionice i konferencije.

Neke od tema o kojima će se raspravljati:

  • “Borba protiv gladi u svijetu” - Thomas Pogge, profesor na Sveučilištu Yale i vodeći svjetski stručnjak za siromaštvo i ljudska prava, predstavit će svoja razmišljanja o ulozi hrane u smanjenju siromaštva.
  • “Pristup tržištima, pristup mogućnostima” – istraživanje mogućnosti i ograničenja u pristupu tržištima za male proizvođače Balkana, kako u zemljama članicama EU, tako i u onima koje su u pretpristupnom procesu usklađivanja s acquis communautaire.
  •  “Poljoprivrednici na prvom mjestu!”, međunarodna znanstvena konferencija – o stvaranju šire mreže sveučilišnih profesora i istraživačkih instituta, o bioraznolikosti hrane i očuvanju biljnih genetskih resursa; o financijskim i nefinancijskim preprekama koje malim proizvođačima priječe pristup tržištima.
  • “Održivi ruralni turizam, agroturizam i multifunkcionalni poljoprivredni pristup” – predstavljanje dosadašnjih najboljih iskustava, kao i novih načina poticaja lokalnom razvoju kroz ruralni turizam; istraživanje doprinosa koji tradicijska proizvodnja hrane ima u društvenoj, ekonomskoj i okolišnoj održivosti u onome što se danas definira kao multifunkcionalna poljoprivreda.
  • Za kompletan program događaja i konferencija, molimo posjetite: http://www.terramadrebalkans2016.org/conference-program/

Četvrta edicija Terra Madre Balkana organizira se u okviru ESSEDRA projekta koji sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement), a promovira Slow Food u cilju potpore procesima europske integracije zemalja Balkana i Europe, i to kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.

Nakon tri edicije, dvije u Sofiji (2010., 2012.) i jedne Dubrovniku (2014.), Terra Madre Balkan mreža izabrala je Tiranu za svoje četvrte susrete. Terra Madre Balkan prva je mreža ove vrste koja ujedinjuje zajednice hrane iz nekoliko zemalja iste regije. Slow Food i Terra Madre stvorili su duboko ukorijenjenu mrežu u regiji koja broji tisuće članova, 24 Slow Food prezidija, 100 zajednica hrane, 50 chefova, 15 obrazovnih programa u školama posvećenih prehrani i okusu i preko 280 balkanskih proizvoda uključenih u Slow Food katalog Arke okusa.

Za više informacija i zahtjeve za intervjue, molimo kontaktirajte:

Slow Food međunarodni Press Office

Paola Nano, +39 329 8321285, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Slow Food koordinator za Balkan

Michele Rumiz, +39 0172 419 746, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koordinator događaja i voditelj VIS Albania

Pier Paolo Ambrosi, +355 68 205 6693

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koodrinator za medije u Albaniji

Mira Tuci, +355 69 4062218

tucimiraOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.